2012. február 1., szerda

Egy új módszer

Már rég írtam bejegyzést, cserébe ez most jó hosszú lett ;)

Hála a kémiaórának, ahol épp az alkoholokat és a fenolokat vesszük, rátaláltam egy módszerre, amivel gyorsan és könnyen lehet tisztítani a drótot az oxidtól.

Az eredeti kísérlet: Bunzen-égővel felhevítettünk egy vörösréz tekercset, hogy oxid réteg keletkezzen rajta, majd egy etanollal töltött kémcsőbe raktuk, felhevítettük, mire az etil-alkohol redukálta a rezet, és ő maga acetaldehiddé oxidálódott.

Mi a tanulság?

Az, hogy az etanol redukálószer, és ennek megfelelően alkalmas ékszertisztításra!

Ez a fantasztikus ötlet, hogy ékszertisztításra használjam az alkoholt, nagyon felcsigázot, és ennek megfelelően, amikor hazatértem, nem hajtottam le a fejecskémet a pihe-puha párnácskámra (ahogy egyébként sem tettem volna), hanem gyorsan-gyorsan szaladtam a műhelybe, hogy kipróbáljam az ötletemet.

A gyakorlati megvalósítás: vegyünk kézhez egy kisméretű üvegedényt (én például Erős Pistás üveget használtam) töltsünk bele etanolt (én tiszta denaturált szeszt használtam, amiből 650 Ft egy liter) hevítsük fel a tárgyunkat (például egy vörösréz dróttekercset), majd várjuk meg, míg abbahagyja a forrást az alkohol, és szedjük ki. Az oxidréteg teljesen eltűnik, egy egészen vékony, halvány rózsaszínes bevonat képződik, amit már könnyedén ledörzsölhetünk. És kész is a redukált, elemi réz!

Na most! Én először külön hevítettem fel az ékszert, és úgy dobtam bele, hogy izzott. Így is működik! DE aztán gondolkodtam, és még többet gondolkodtam. És arra jutottam, hogy nem kell a drága propán-butánt erre pazarolni, így hát begyújtottam az alkoholt, gondoltam majd felmelegszik, beledobálom a cuccost és megy minden, mint a karikacsapás. Nem így volt. Nem melegedett fel eléggé az alkohol, semmi nem történt. Ezek után arra gondoltam, hogy az alkohol lángja elég meleg kell legyen ahhoz, hogy felhevítse a rezet. Így volt! Csodásan működött! Felhevült a réz, beledobtam az égő alkoholba (ami ráadásul meleg volt, tehát jobban lejátszódott a redoxireakció). Majd kivettem, és láss csodát, tényleg működött! Ennyi. :D És mi benne a pláne? Működik nem csak vörösrézzel, de sárgarézzel és ezüsttel is!

FIGYELMEZTETÉS: a kísérletet olyan helyen végezzük, ahol nincs éghető anyag a közelben, mivel fokozottan tűzveszélyes! (én például a fürdőszobában, a mosdókagylóban csináltam, ahol vész esetén, még víz is van ;)) Az alkohol nagyon könnyen és hirtelen lángra tud lobbanni! (mivel felette ottan van a gőze nekie) Ha nem valami extravagáns üvegben csináljuk, az üveg valószínűleg többé-kevésbé elreped. (nálam főleg, mert néha viccből megfújtam a lángot, ami ettől jobban égett, és a gyors hőmérséklet változás kikészítette az üveget, valamint amikor gyorsan vizet töltöttem bele :D akkor már azt hittem, hogy mindjárt szétesik... de egyben maradt :) amúgy meg ha óvatosan csináljátok, lehet, hogy egyáltalán nem fog megrepedni, csak számítsatok rá). Amúgy meg nem kell félni a tűztől, ha nem hergelitek, nem harap! Amit redukálni akartok, ajánlott egy fogóval, vagy csipesszel fogni, máskülönben leég a kacsótok! A lángot eloltani úgy célszerű, hogy egy nem éghető valamivel letakarjátok, mert nem fogjátok tudni elfújni, vízzel eloltani pedig nem érdemes, mivel heves reakciót vált ki, tehát veszélyes lehet a fröcskölés miatt, másrészt pedig ha vízzel oltjátok el, hígulni fog az alkohol, tehát nem lehet majd még egyszer meggyújtani, ami rossz :'(   :D

Kb. ennyi. Ha valaki végigolvasta, annak őszintén gratulálok, mert nem szokás manapság ilyen sokat írni. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése